Как да намалим страничните ефекти от лъчетерапията?
Ефект на кислорода след лъчетерапия

Как да намалим страничните ефекти от лъчетерапията?

Въпреки че всеки пациент реагира различно на лъчетерапията, нормално е всички да имат странични ефекти като обща умора и възпаление на кожата. Тези странични реакции зависят от типа рак, разположението, дозата на лъчетерапията и здравословното състояние на човека.

Според Американската Асоциация за ракови заболявания,

лъчетерапията може да предизвика ранни и късни странични реакции

  • Ранните странични реакции настъпват по време на терапията или скоро след нея.Те са кратковременни, леки и лечими. Обикновено изчезват до няколко седмици след приключване на лечението. Изразяват се предимно в умора и кожни промени. Други ранни реакции са свързани с третираната зона и се проявяват в косопад и проблеми в устната кухина.
  • Късните странични реакции биха могли да се проявят месеци или дори години след лъчетерапията. Те могат да се появят във всяка здрава тъкан в организма, която е била облъчена. Рискът от късни странични реакции зависи от третираната зона и използваната доза. Внимателно планиране на лъчетерапията може да помогне за избягването на сериозни късни и траещи дълго време реакции.

Страничните ефекти от лъчетерапията често започват през втората или третата седмица от лечението в зависимост от предписаната доза и плана на лечение. Повечето изчезват в срок от няколко месеца след приключването на курса на лечение. Някои се задръжат активни и след приключване на лечението, тъй като здравите клетки имат нужда от време за възстановяне.

Има начини да се намали дискомфорта, причинен от лъчетерапията.

Ако реакциите стават по-силни, лекарят може да спре лечението за известно време, както и да препоръча промяна в лечебната схема.

 

Някои препоръки за намаляване страничните ефекти от лъчетерапията са:

  • Избягване на излагането на третираната кожа на слънце и горещина
  • Терапията да се провежда без кремове или олиа на третираната кожа
  • Използване на чисти, свободни памучни дрехи
  • Използване само на топла вода и мек сапун
  • Консултация преди бърснене на третираната зона
  • Прием на два или два и половина литра вода на ден

Как хипербарната камера помага за намаляването на страничните реакции от лъчетерапията?

Хипербарната оксигенна терапия е ефективна, когато е комбинирана с конвенционалните терапии на раковите заболявания. Изключително подходящо и с добър ефект е прилагането ѝ преди и след хирургична интервенция, тъй като стимулира оздравителния процес и съкращава времето за възстановяване. Важно е да се отбележи, че хипербарната терапия не лекува раковите заболявания, тя предизвиквайки силна хипероксия доставя кислород до всички тъкани, вкл. и до туморните. Това  намалява растежа на туморите и благоприятства намаляването им. Като допълнение, хипероксията прави ирадиацията по чувствителна и лъчетерапията по–ефективна.

Хипербарната терапия подобрява и оздравява изгаряния и лезии, предизвикани от радиацията при лъчетерапията, подобрява общото състояние на пациента, повишава апетита и възстановява съня. В случаи, при които е проведена лъчетерапия, международни организации препоръчват оксигенация в хипербарна камера за възстановяване от реакциите, предизвикани от лъчите.

Кислородът под налягане има противовъзпалителен ефект и засилва съдовата система, ставите, имунната и централната нервна система.

Референции:

Hyperbaric oxygen and radiotherapy – PubMed (nih.gov) 

Последвайте ни:

Leave a Reply