Как да се справим с целулита с напредването на възрастта?
Целулит, портокалова кожа

Как да се справим с целулита с напредването на възрастта?

Как да се справим с целулита с напредването на възрастта?

Портокаловият вид на кожата – целулитът – е проблем предимно на дамите. Засяга около 90% от жените на някакъв етап от живота им и едва 10% от мъжете. Като здравословен и естетичен проблем той е обект на редица проучвания в областта на дерматологията и козметологията, търсещи ефективни решения за лечението му.

Целулитът с възрастта става сериозен проблем, който се нуждае от комплексен подход.

Какво е целулит?

 

Познат в медицината като едематозна фибросклеротична панкулопатия, целулитът е резултат от притискането на съединителната тъкан в дермалния слой от слоя мазнини, разположен под него. Медицината свърза целулита с инфекция, засягаща подкожната тъкан и кожата, а козметологията го разглежда като нарушаване на релефа на кожата, причинено от неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкан. Едновременно здравословен и козметичен проблем, той засяга не само по-пълните дами, но и притежателките на слаба фигура.

Какви са причините за поява на целулит?

Доказано е, че липсата на физическа активност, небалансираният хранителен режим и хормоналният дисбаланс причиняват натрупване на метаболитни продукти, което е предпоставка за появата на целулит. Между учените все още липсва консенсус по въпроса дали целулитът има за основа и съдов дефицит. Генетичната предразположеност, напредването на възрастта, наздравословният начин на живот и хормоналните промени са сред най-честите за образуването на целулит причини.

Напредване на възрастта

Напредването на възрастта предполага забавяне на метаболизма и отпускане на кожата. С възрастта нивата на колаген намаляват, което улеснява появата на целулит под въздействие на липсващия колаген. Разисква се и теорията за поява на целулита с напредване на възрастта поради увреда на метаболизма на съединителната тъкан. В този случай целулитът се разглежда като резултат от изливане на съдържимото от мастните клетки поради слабост в техните стени, причинена от засилена колагеноза. Изливането на съдържимото в междуклетъчното пространство може да е причинено и от продължителна дехидратация, водеща до слаби клетъчни стени, и от рефлекторно задържане на течности в подкожието.

Начин на живот

Стресът, водещ до увеличена продукция на адреналин и норадреналин, повишаващи натрупването на мастна тъкан, съчетан със заседнал начин на живот, работа в седящо положение, липса на движение и спорт, небалансирано меню, богато на мазнини, захари и консерванти, консумацията на алкохол, злоупотребата с лекарствени препарати и свободните радикали, причиняващи оксидативен стрес, значително улесняват появата на целулит. Консумацията на храни, богати на наситени мазнини, е сред основните за поява на целулит причини. Освен високата им калоричност, проблем създава и отлагането им по стените на кръвоносните съдове, завършващо с възпрепятстване на нормалната циркулация на кръвта. Спазването на строги диети обаче често влошава проблема. При липса на спорт, заедно със загубата на мастна тъкан се губят и мускули, което води до по-видим целулит.

Хормонални фактори

Периоди, предразполагащи към образуване на целулит, са съзряването, бременността и менопаузата. Причините за чувствителността на тези времеви отрязъци е свързана с хормоналните промени по време на съзряването и менопаузата, както и покачването на теглото, заедно с хормоналните колебания по време на бременността.

След навършване на 25-годишна възраст, с всяка следваща година се наблюдава спад в нивата на естрогена при жените. Той оказва влияние върху кръвоносните съдове, дренирането на тъканите и състоянието на съединителната тъкан. Намалената му продукция води и до понижена оксигенация, хранене и обмяна на колаген в тъканите и улеснява появата на целулит. Това, в съчетание с фактори, благоприятстващи уголемяването на мастните клетки в подкожието, води до портокалова кожа в засегнатите части. А най-често проблемните зони на дамите са седалището, бедрата, коленете, коремът и горната част на ръцете, в които се наблюдават 3 слоя мастна тъкан.

Други хормони, оказващи влияние върху формирането на целулита, са инсулин, адреналин, норадреналин, пролактин и щитовидните хормони.

Методи за справяне с целулита

Спортът значително спомага за предотвратяване появата на целулит и помага за изглаждане на кожата чрез подобряване на тонуса на мускулите и лимфоотока, засилване на кръвообращението и увеличаване на еластичността на съединителната тъкан. Подпомогнат от балансиран хранителен режим, богат на антиоксиданти, белтъци, витамини и минерали, но беден на мазнини и въглехидрати, той е отличен избор за премахване на целулит. С доказана полезност са и масажите, кремовете, ексфолиантите против целулит и хипербарната оксигенна терапия.

Кремове и ексфолианти

Като част от цялостната грижа и борба с целулита кремовете и ексфолиантите против целулит имат своето доказано място. Те притежават отводняващ, лимфодрениращ, отслабващ и стягащ ефект при редовна употреба и в съчетание с други методи.

Хипербарна оксигенна терапия

Тя е отлично средство за премахване на целулит без странични ефекти. Представлява кислородна терапия с високо налягане, насочена към грижа за кожата, здравето и красотата. Освен за отслабване, тонизиране, детоксикация и борба с целулита, тя има и изразен антиейджинг ефект. Хипербарната оксигенна терапия е безопасна. Увеличава производството на колаген, което подпомага премахването на целулита.

Масажна терапия

Ръчният и машинният локален масаж против целулит на засегнатите зони значително подобряват вида и тургора на кожата. Използват се поглаждащи, ритмични и масажиращи движения с цел раздвижване на натрупванията от мастните депа и изглаждане на кожната повърхност. Масажът помага за премахване на целулит чрез разбиване на мастните депа, повишаване на кислорода и храненето на тъканите, както и подобряване на кръвообращението.

Последвайте ни:

Leave a Reply