Хипербарна камера при пациенти с артрит и артроза
Хипербарна камера при пациенти с артрит и артроза

Хипербарна камера при пациенти с артрит и артроза

Артропатиите са поредица от заболявания, свързани с износване на опорно-двигателния апарат или промяна в имунната система.
Най-често срещаните патологии в тази група са артрит и остеоартрит.

Артрит и остеоартрит: 

Артритът възпалява синовиалната мембрана на ставите, като тези на китките, ръцете, краката, раменете, лактите, тазобедрените, коленете и шията са най-засегнати. При страдащите от него могат да се наблюдават възпаление и ставен излив, скованост, болка и загуба на подвижност. Смята се, че приблизително 1% от световното население страда от ревматоиден артрит. Може да се появи във всяка възраст, дори в детството.

Остеоартритът, от друга страна, засяга приблизително 10% от населението и е свързан със стареенето, като е по-чест при населението над 40 години. Най-засегнатите стави са гръбначния стълб, тазобедрените, коленете, пръстите на ръцете и краката. Това заболяване атакува хрущяла, който покрива ставите, причинявайки болка, скованост, щракане в ставите.

https://barokamera-capresto.eu/about/Ползите от хипербарната камера при  артрит и остеоартрит:

Хипербарната оксигенна терапия може да се прилага за лечение на тази патология благодарение на различните физиологични ефекти на кислорода.

Хипербарният кислород намалява степента на разрушаване на хрущяла, тъй като е основна молекула за синтеза и узряването на колагеновите влакна, осигурявайки по-стабилна фибриларна структура. Изследванията показват също, че хипербарната оксигенация намалява експресията на ензим, участващ в клетъчната смърт, което води до влошаване на ставния хрущял.

 

От друга страна, хипербарната кислородна терапия има имуномодулиращ ефект, който включва минимизиране на реактивността на имунните клетки върху самата тъкан.

Различни изследвания показват, че хипербарната кислородна терапия увеличава освобождаването на циркулиращи стволови клетки от костния мозък и активира диференциацията им в различни тъкани, което може да допринесе за възстановяването на засегнатата става.

Също така, хипербарният кислород има вазоконстрикторен ефект, който благоприятства намаляването на възпалителния отговор, намаляването на отока и болката, подобрявайки качеството на живот на пациента.

Следователно приложението на хипербарна кислородна терапия при артропатии има следните предимства:

  • Регенерация на тъканите
  • Намаляване на възпалението
  • Имуномодулиращ ефект
  • Облекчаване на болката
  • Насърчава възстановяването и мобилността.

 

Вижте оригиналната статия тук

Последвайте ни:

Leave a Reply